Quantcast

Biatlon

   Biatlon je zimski sport, i predstavlja kombinaciju nordijskog skijanja i pucanja iz puške. U regionu je najpopularniji u Sloveniji.

Asnex
Toma

  Biatlon je jedan od najinteresantnijih zimskih sportova i kao takav je redovan učesnik #ZOI. Takmičari za vreme trke na skijama prelaze krugove i na kraju svakog kruga imaju gađanja od čijeg procenta uspešnosti idu ili u kaznene krugove (obično 150 metara) ili im se dodaje vreme na konačan plasman (obično jedan minut po promašaju).

  Sport karakteriše i više različitih disciplina, i to pojedinačno takmičenje, sprint, potera, mass start, štafeta i mešovita štafeta. Osnovno takmičenje je svetski kup čiji pobednik na kraju postaje takmičar koji na kraju osvari najviše poena u svim disciplinama.

  Trenutno najveće zvezde biatlona su Martin FourcadeEmil Hegle Svendsen, legendarni veteran Ole Einar Bjørndalen, ali i @jakovfak koji je sezonu 2014/2015 završio kao trećeplasirani u generalnom plasmanu.

  U ženskoj konkurenciji najbolje takmičarke su Kaisa Mäkäräinen i Darya Domracheva, a iz regiona se izdvaja @tejagregorin.


sportret