Quantcast

Boks

   Boks je najpopularnija i najraširenija borilačka veština. Karakteriše ju borba boksera prsa u prsa, u kojoj je podjenako važno izbeći i zadati udarac. Često se naziva „plemenita veština“.

Danko

  Bokserski meč je podeljen na runde koje traju obično po tri minuta, i za čije trajanje je potrebno zadati što više udaraca koji se boduju. Često se dešava da jedan bokser uputi snažan udarac, i obori protivnika takozvanim nockout-om. U tim slučajevima nije dozvoljeno udarati protivnika dok leži na podu, već mu se u tim trenucima daje vreme od 10 sekundi, nakon kojeg sudija procenjuje da li je bokser sposoban za nastavak meča.

  U boksu postoji čitav niz kategorija, koje su podeljenje na osnovu težine samih boraca. Najatraktivnija je svakako superteška kategorija, u kojoj učestvuju takmičari iznad 91 kilograma težine. Iako je boks kao sportska disciplina poznata još od antičkog doba, pravu popularnost stekla je zahvaljujući pojavi televizije.

  Kroz istoriju u različitim epohama boksom u vladali različiti borci kao što su Joe Louis, Rocky Marciano, Larry Holmes, Muhhamad Ali, Joe Fraizer, Mike Tyson, Lennox Lewis, Volodymyr Klychko.


sportret