Quantcast

Fudbal

   Kako u svetu, pa tako i u regionu, fudbal, odnosno @nogomet, predstavlja najpopularniji sport, i često se govori o fudbalu kao „najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.“

Guliverov Deda
Asnex
dalibor.jovic
Baki Delija
Test

  Na svetskom nivou, fudbalom upravlja @fifa, odnosno Fédération Internationale de Football Association. dok je za evropu zadužena @uefa, tj. Union of European Football Associations Najpopularnije fudbalsko takmičenje je #FifaWorldCup dok je na klupskom nivou to #UefaChampionsLeague. U regionu kao krovne organizacije prisutne su @fss@hns@nfsbih@nzs@fscg i @ffm.

   Pored standardnog fudbala, postoje i njegove razne varijacije, kao što su @futsal, odnosno @malifudbal, te fudbal na pesku.

Pravila

  Suština fudbala u većini slučajeva je dati gol više, i to tako što se na pravougaonom igralištu nalaze po minimum 7, a maksimum 11 igrača jedni naspram drugih, od kojih jedan mora biti golman. U slučaju da u toku meča jedna ekipa ostane sa manje od 7 igrača na terenu, takav meč se prekida.

  Prema pravilima fudbalske igre @fifa iz 2014 godine, idealne dimenzije fudbalskog terena su 105x68 metara, iako se opciono mogu koristiti dimenzije dužine od 90-120 metara, odnosno širine od 45-90 metara, sa tim što teren za igru mora imati oblik pravougaonika, te uzdužne linije moraju biti duže od poprečnih linija. 

  Trajanje standardne utakmice je 90. minuta, i to dva puta po 45. minuta, koja se još nazivaju i poluvremenima, dok glavnu reč na terenu ima sudija čija je poslednja i koji u slučaju kršenja pravila igre ima mogućnost dodeljivanja žutih tj. crvenih kartona, kao i sviranja najstrože kazne, tj. penala.


1 godina :: 3-Oct-2016 15:55:57

SFU Borac iz Donje Kruševice n...

Sportsko fudbalsko udruženje Borac iz @donjakrusevica @opstina.golubac je novi @fudbal klub koji se ...

1 godina :: 1-Oct-2016 13:29:40

FK Hajduk Veljko iz Negotina s...

Još jedan @fudbal klub je postao član #sportret zajednice. Reč je o Fudbalskom klubu Hajduk V...

1 godina :: 1-Oct-2016 13:06:21

FK Gaglovo novi član sportreta...

Ekipa @fkgaglovo iz istoimenog naselja @gaglovo koje se nalazi na teritoriji @grad.krusevac priključ...

1 godina :: 4-Jun-2016 16:55:35

Verifikovan nalog FK Gorobilje...

Još jedan fudbalski klub priključio se našoj rastućoj sportskoj zajednici. Radi se o F...

1 godina :: 4-Jun-2016 14:29:54

Verifikovan nalog FK Budućnost...

Fudbalski klub Budućnost Popovac sledeći je sportski kolektiv uspešno verifikovan na sportsko...


sportret