Quantcast

Kickbox

   Kickbox ili Kik box, odnosno Kickboxing je moderna borilačka veština nastala u SAD na osnovama drugih borilačkih veština kao što su @boks, @karate, @tekvondo i @kungfu.


  Kickbox se deli na više potkategorija kao što su semi-contact, light-contact, full-contact, lowkick i Thai Kickbox. Svaka od ovih discipline ima svoje osobenosti i razlikuje se od stepena primene snage prilikom udaraca u borbi.

  Tako je recimo semi-contact (polu-kontakt) najblaža verzija kickbox-a, jer podrazumeva da je jačina udarca identična povlačenju ruke ili noge nakon udarca. U ovoj varijanti najbitniji su tehnika i brzina. Light-contact (lagani-kontakt) je sličan prvoj varijanti, samo je razlika u bodovanju prilikom borbe, koje liči na bodovanje u boksu.  

  Full-contact (puni-contact) je varijanta kickbox-a u kojoj su dozvoljeni udarci punog intenziteta, ali samo u predelima tela u kojima je to inače dozvoljeno u boksu, za razliku od lowkicka (niski udarac) gde su dozvoljeni i udarci po drugim delovima tela, poput udaraca po nogama iznad potkolenice.

  Poslednja agresivna varijanta je Thai kickbox (tajlandski kikbox), koji ima određena ograničenja u odnosu na originalni boks sa Tajlanda, ali podrazumeva udarce potkolenicom i kolenom u glavu, leđa osim kičmenog dela, jedino su zabranjeni udarci laktom.


sportret