Quantcast

Korfbol

   Korfbol je timski sport u kojem igraju dve ekipe sastavljene od po osam takmičara. Tim sačinjavaju ili igrači ženskog pola, ili mešovito po četiri muškarca i četiri žene, što je češći slučaj.

AlcoBoys98

  Korfbol je kao sport nastao početkom 20. veka u Holandiji, gde je ujedno i najpopularniji, o čemu svedoče podaci da je u toj zemlji registrovano blizu 600 korfboll klubova, a da što profesionalno, što rekreativno ovaj sport igra oko 100.000 ljudi.

  Pored Holandije sport je popularan i u Belgiji, pa su se tako na svim međunardnim takmičenjima u poslednjih 40 godina ove dve reprezentacije sastajale u finalima. Belgija je uspela samo jednom da pobedi 1991. godine.

  I u klupskom Korfbol-u je slična situacija, od 45 izdanja Korfball Europa Cupa, 39 puta trijumfovali su holanđani, a šest puta belgijanci.

  Teren je dužine dimenzija 40 x 20 metara, a sport se igra kako na otvorenim, tako i na zatvorenim terenima u zavisnosti od doba godine. Meč traje 70 minuta, a podeljen je na po dva poluvremena od 35. minuta, sa pauzom od 10. minuta.


sportret