Quantcast

Pikado

   Pikado je igra u kojoj jedan ili više takmičara gađaju strelicama iz ruke okruglu metu koja je podeljena tako da svako polje nosi određeni broj poena, dok mali promeri između polja nose duplo, odnosno troduplo poena u odnosu na polje koje je pogođeno.

Draško

  Pikado se uglavnom igra kao rekreativni sport, te ga svako može praktikovati, kako u barovima, tako i kod svoje kuće. Za razliku od amaterskog pikada, postoji i pikado kao profesionalni sport koji zahteva visoki stepen koordinacije oko-ruka da bi se mogli osvarivati vrhunski rezultati.

  Partija profesionalnog pikada igra se u tri odnosno četiri dobijena seta, koji su podeljeni na legove. Svaki leg zapravo predstavlja jednu mini partiju. Takmičari kreću od 501 poena, i igraju dok prvi takmičar ne dođe do nule. Jedan leg traje vrlo kratko, ne više od tri minuta, jer profesionalni pikadisti mogu veoma često da pogode maximum od 180 poena po bacanju (3 x troduplu dvadeseticu).

  Kada takmičar dođe u zonu da sa poslednja tri bacanja može završiti leg, računa najbolju kombinaciju sa kojom može doći do kraja lega, imajući u vidu da poslednja strelica mora ići u dupla ili trodupla polja, jer bi u suprotnom to bilo isuviše lako za profesionalnog pikadistu. Tako na primer, ukoliko je takmičaru ostalo 20 poena do kraja partije, nije mu dozvoljeno da pogodi dvadeseticu, već mora gađati duplu desetku.


sportret