Quantcast

Ragbi

   Ragbi je jedan od ekipnih sportova koji nije striktno standardizovan, već se pod njim podrazumeva nekoliko zasebnih sportova od koji su najpoznatiji Rugby Union i Rugby League.

Draško

  Pod terminom ragbi, najčešće se misli na Rugby Union, tj. Ragbi 15 koji se igra sa 15 igrača u polju iz razloga što je to najrašireniji tip ragbija na svetu. Osim njega postoje i varijante sa 13 igrača, poznata pod nazivom @ragbiliga, i u poslednje vreme vrlo atraktivna varijanta sa 7 igrača, koja se naziva @ragbi7 a koja se igra po pravilima Rugby Union-a. Iz ragbija se razvio i @americkifudbal.

  Iako je na ovim prostorima ragbi na marginama interesovanja javnosti, globalno gledano reč je o jednom od najpopularnijih i najgledanijih sportova, pre svega zahvaljujući bivšim Britanskim kolonijama kao što su Novi Zeland, Australija, Južno Afrička Republika, gde ovaj sport ima prefiks nacionalni.

  Utakmica u ragbiju traje dva puta po 40 minuta, a cilj ekipe je postići što više golova koji se ostvaruju postizanjem eseja koji vredi 5 poena, odnosno šutevima koji vrede po tri poena, sa izuzetkom pretvaranja iz šuta posle postignutog eseja koji vredi 2 poena. 

  Najpopularnije takmičenje u ragbiju je Svetsko prvenstvo #RugbyWorldCup koje spada u pet najgledanijih sportskih takmičenja na svetu.


sportret