Quantcast

Ragbi Liga

   Ragbi liga ili Ragbi 13 je jedan od dva najpopularnija ragbija, dok najkvalitetnije reprezentacije dolaze iz okeanije. Australija, Novi Zeland, Fidži, Tonga i Samoa spadaju u sam vrh Ragbi lige, uz evropske selekcije Engleske, Velsa i Francuske.

Draško

  Ragbi liga je tip ragbija koji se igra sa 13 igrača te se iz tog razloga naziva još i Ragbi 13. Igra se na terenu istih dimenzija kao i Rugby Union a glavna razlika između ova dva sporta je u pravilu da se nakon obaranja igrača u Rugby Unionu nastavlja borba za loptu, dok se kod Ragbi lige napad prekida i koristi se pravilo 6 napada nakon čega se lopta ispucava ka protivničkog polovini, slično kao kod američkog fudbala gde ekipa u napadu ima pravo na 4 napada.

  Osim ovih razlika, važi i drugačiji vid bodovanja, pa tako esej vredi 4 poena, šut nakon pretvaranja i gol iz kazne vredi dva poena, dok drop-gol, tj. gol iz polja vredi 1 poen.

  Ono što je zanimljivo u vezi ragbi lige, jeste da se reprezentacije Srbije kotira veoma visoko i da je u poslednjih 15 godina napravljen veliki pomak. O tome svedoči i činjenica da će se reprezentacija Srbije boriti krajem 2016. godine na kvalifikaonom turniru za istorijski plasman na Svetsko prvenstvo u #RugbyLeagueWorldCup u konkurenciji Irske, Velsa, Italije, Španije i Rusije. Da bi ovaj cilj bio ostvaren potrebno je završiti među prve tri selekcije.


sportret