Quantcast

Rvanje

   Rvanje je sport koji za cilj ima obaranje protivnika koristeći se tehnikom i snagom mišića bez upotrebe udaraca da bi se taj cilj ostvario.

Kafa

  Rvanje ili @hrvanje je jedan od najstarijih sportova i redovan učesnik na #OlimpijskimIgrama. Iz rvanja su nastali neki moderni sportovi kao što su @dzudosumo rvanje.

  Ono što je karakteristično za rvanje je borba u kojoj je zabranjeno koristiti udarce bilo kojim delom tela, rukama, nogama, laktovima, kolenima, glavom, već se rvač mora osloniti isključivo na snagu svojih mišića.

  Interesantan je i način bodovanja, jer se meč sastoji od tri perioda, a ako jedan takmičar pobedi u prva dva perioda automatski ostvaruje i pobedu u meču. Isti je slučaj ako takmičar ima manje poena ostvarenih po periodima u odnosu na protivnika, a ima više pobeda po periodima, postaje ukupni pobednik meča. Recimo ako takmičar prvi period dobije sa 2:1, drugi izgubi sa 0:3, a treći pobedi sa 3:2, pobeđuje iako je imao manje poena. Pobeda se ostvaruje automatski i ako rvač uspe da napravi tuš nad protivnikom, odnosno dovede ga u takav položaj da su mu obe lopatice čvrsto pritisnute na patos.

  Postoje dva osnovna stila u rvanju, grčko-rimski i slobodni stil, a razlika je u tome što je kod grčko-rimskog stila dozvoljeno hvatati protivnika samo iznad pojasa, dok je kod slobodnog stila dozvoljeno vršiti rvačke zahvate po celom telu protivnika.


sportret