Quantcast

Šah

   Šah je najpopularnija misaona igra koja je vremenom postala i veoma popularan sport. Na neki način šah je postao merilo inteligencije.

Kafa

  Šah u prevodu na persijski jezik znači kralj, a završni potez šah-mat bukvalno znači „mrtav-kralj“ što ujedno i objašnjava smisao igre koja predstavlja imitaciju ratovanja sa raznim vidovima vojske koje predvode kralj i kraljica kao najvažnije figure.

  Šahovska tabla podeljena je na 64 naizmenično crno-bela polja po kojima se kreću pešaci koji predstavljaju pešadiju i koji imaju najmanju vrednost i sposobnost kretanja. Prate ih specijalizovane figure u vidu konjanika ili skakača, potom lovaca i na kraju topova koje imaju mogućnost šireg kretanja po tabli. Na kraju, igru sačinjava i svemoćna kraljica za koju ne postoje ograničenja u vidu kretnje po šahovskoj tabli i pomalo tromi kralj. U većini slučajeva gubitak kraljice znači i konačan poraz kralja.

  Za pobedu takmičar dobija 1 poen, a za remi pola poena. Remi se obično dešava u slučajevima kada takmičari procene da će teško uspeti da bilo ko od njih dođe do pobede ili u slučaju pat pozicije, kada igrač koji je na potezu nije u mogućnosti da odigra sa bilo kojom figurom.


sportret