Quantcast

Sambo

   Sambo je borilačka veština nastala u Rusiji početkom 20. veka. Samo ime veštine izvedeno je iz njenog smisla, odnosno reč je o samozaštiti bez oružja.

Draško

  Sambo je nastao 20. godina 19. veka u Rusiji kao potreba novih sovjetskih vlasti za obuku vojnih i policijskih struktura. Osnov za nastanak samba uzet je iz tadicionalnih borilačkih veština sa @dzudo-om i @jujutsu-om.

  Kao sport sambo je zvanično priznat od strane Sovjetskog sportskog komiteta 1938. godine, dok se prvo Svetsko prvenstvo održalo 1973. godine. Od tada do dana današnjeg sve ekipne titule pripale su Sovjetskom Savezu i Rusiji sa izuzetkom 1997. godine, kada je sveukupni šampion postala Gruzija, a šampioni se od 1981. godine održavaju na godišnjem nivou.

  Ipak, popularnost samboa je počela tek sa padom berlinskog zida kada je veliki broj majstora iz Sovjetskog saveza otišao u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Vrlo brzo uvidelo se da majstori samboa ostvaruju dobre rezultate i u #K1 takmičenjima.

  Sami takmičari tradicionalno su u obavezi da nose crvenu ili plavu opremu, jaknu koja se naziva kurtka, pojas i šortc, kao i rvačke cipele poznate pod nazivom sambetki.


sportret