Quantcast

Skijanje na vodi

   Skijanje na vodi je moderni i vrlo atraktivni sport koji podrazumeva da se skijaš držeći se za uže ili sajtu, pričvršćenu za gliser ili specijalizovanu žičaru skija po vodi, izvodeći razne virtuozne pokrete.

Draško

  Skijanje na vodi je osim u sportu, vrlo zastupljen i kao rekreativni vid zabave za opuštanje. Generalno, skijanje na vodi ima elemente klasičnog alpskog skijanja, samo što se umesto po snegu, skija po vodi, pa iz te veze proizilaze i neke discline koje se nalaze u takmičarskom programu skijanja na vodi poput klasičnog skijanja, slaloma i skokova.

  U zavisnosti od discipline takmičari koriste jednu ili dve skije. Slalom predstavlja prolaz između postavljenih prepreka, dok su skokovi posebno interesantni jer takmičari mogu da lete i preko 70 metara nakon što ih gliser velikom brzinom doveze do rampe.

  Poslednjih tridesetak godina skijanje na vodi počelo je da se praktikuje i sa drugom opremom iz čega su se razvili zasebni sportovi, kao što su wakeskating i wakeboarding, gde se umesto skija koriste daske za surfanje ili daske slične onima koje se koriste u @snowboard-u.


sportret