Quantcast

Skijaški skokovi

   Skijaški skokovi su zimski sport u kojem se takmičari spuštaju sa skakaonica i započinju svoje skokove sa ciljem da osvoje što više bodova dužinom skoka, stilom skoka i ostalim parametrima koji ulaze u bodovanje.

Toma
Asnex
Test

  Skijaški skokovi su jedan od najpopularnijih zimskih sportova, pre svega zahvaljujući dugoj tradiciji novogodišnje turneje i rituala da se posle koncerta iz Bečke opere  01.01. u 14:00h pola Evrope bude zakucano ispred TV prijemnika i gledaju prenos iz Garmisch-Partenkirchen-a. Ali osim ski skokova iz Oberstdorf-a, Garmisch-Partenkirchen-a, Innsbruck-a, Bischofshofen-a, ski skokovi imaju Svetski kup koji pored ove 4, ima još svojih 28 stanica.

  Samo takmičenje se održava tako što se skakači spuštaju niz skakaonicu sa određenog zaletišta. Visina zaletišta zavisi od trenutne brzine i pravca vetra koji je i presudan faktor za dužinu leta. Ukoliko je vetar povoljan, odnosno ukoliko duva u prsa takmičaru on će leteti duže, ali će zato takmičar dobiti minus poene na koeficijent vetra. Sa druge strane, ukoliko vetar duva u leđa skakaču, let će biti kraći, ali će se kao kompezacija dodati plus poeni na koeficijent vetra.

  Osim dužine leta, koeficijenta kapije i koeficijenta vetra u zbir ocena ulaze i ocene za stil ostvaren prilikom leta koje dodeljuju sudije. Pored procene da li je let bio miran, za stil je najvažniji i doskok, tj. sudije procenjuju da li je takmičar doskočio sa telemarkom, tj. da li mu je peta bila uzdignuta na jednoj od skija.

  Skijaški skokovi su jedan od najpopularnijih sportova u Sloveniji, a trenutno najbolji skakač na svetu je @peterprevc, osvajač novogodišnje turneje 2016. godine i ubedljivi lider u Svetskom kupu.

  Ski skokovi su uz @nordijskoskijanje sastavni deo sporta koji se naziva nordijska kombinacija.


sportret