Quantcast

Skvoš

   Skvoš je jedan od najbržih i najiscrpljujućih sportova zbog veličine terena koji je veoma mali i brzine loptice koja se odbija od zida takmičarima.

Draško

  Skvoš se može igrati u singl, što je češći slučaj, i u dubl konkurenciji kada ga igra četiri igrača. Igra se sa reketom i lopticom koja je crne boje napravljena od kaučuka i tu se završava svaka sličnost sa @tenis-om.

  Sam teren na kojem se igra skvoš je veoma mali, a loptica veoma brza što zahteva odličnu kondiciju. Loptice su podeljene po bojama, odnosno sama loptica je crna ali na njoj postoje tačkice koje ukazuju koja je brzina loptice. Tako su recimo loptice sa belom tačkom spore, sa žutom sporije a sa duplom žutom tačkom extra spore i njih koriste profesionalci jer ih je teže kontrolisati. Sa druge strane postoje brže loptice sa narandžastim i crvenim tačkama i konačno loptica sa plavim tačkama predstavlja super brze lopte.

  Iako se skvoš igrao na univerzitetima u Engleskoj još od 1830. godine, tek je 1976. godine održano prvo Svetsko prvenstvo, a šampioni su do sada dolazili iz Australije, Pakistana, Engleske, Kanade, Škotske, Egipta i Francuske.


2 godine godina :: 30-Mar-2016 17:52:11

Verifikovan nalog SquashLand...

Prvi srpski skvoš klub SquashLand uspešno je verifikovan na društvenoj mre...


sportret