Quantcast

Tenis

   Tenis je jedan od tkz. belih sportova, pošto su ga u prošlosti mogli igrati samo viši slojevi društva. Danas ga može igrati svako, ali da bi se igrač doveo na profesionalni nivo potrebna su ogromna odricanja i velika materijalna sredstva.

Toma

  Tenis se može igrati kao i većina sportova sa reketom, kao što su @stonitenis@badminton@skvos, u singl i u dubl konkurenciji, u muškoj, ženskoj i mešovitoj komninaciji. Cilj je naravno prebaciti loptu preko mreže, tako da protivnik ne može da uzvrati na odgovarajući način. Igra se na 2 dobijena seta, osim u slučajevima muške konkurencije na četiri Grend slema, kada se igra na 3 dobijena seta, i u slučajevima mečeva #DavisCup kada se  takođe u muškoj konkurenciji igra na 3 dobijena seta.

  U regionu tenis je postao jedan od najpopularnijih sportova zahvaljujući teniserima koji su obeležili prethodnu deceniju i upisali se zlatnim slovima u istoriju ovog sporta. Prvo ime na toj listi je svakako @novakdjokovic koji je nekoliko puta poneo oreol najboljeg sportiste planete ujedno postavivši rekord po broju ATP bodova. Do ovog trenutka Đoković je uspeo da osvoji čak 10 #GrandSlam titula, a sa ovih prostora titulu je još uspeo da uzme @goranivanisevic 2001. godine, najpravivši najveću seznaciju u istoriji tenisa kada je kao 125. rangiran na svetu uspeo da osvoji #Wimblendon, i @marincilic #USOpen 2014. godine. 

  U ženskoj konkurenciji malo je veći broj šampionski iz regiona, prvu titulu na #RolandGarros osvojila je @mimajausovec 1977. godine. Najveća teniska sa ovih prostora bila je i ostala @monikaseles sa 9 #GrandSlam titula, dok su #RolandGarros još uspele da osvoje i @ivamajoli 1997. godine i @anaivanovic 2008. godine.


sportret