Quantcast

Vaterpolo

   Vaterpolo je timski sport koji se igra u vodi između dve ekipe koje sačinjavaju po šest igrača i golman. Igra se u dubokom bazenu, i nije dozvoljeno odgurivanje igrača od dna bazena radi sticanja prednosti prilikom izlaska iz vode.

Asnex
Toma

  Vaterpolo je nastao u drugoj polovini 19. veka u Engleskoj, pokušajem da se napravi sport koji bi ličio na @fudbal ili @ragbi u vodi. Vremenom se proširio na SAD i na ostatak sveta i već je stekao dovoljnu popularnost do prvih modernih OI u Atini 1896. godine, da je bio uvršten u program za te #OlimpijskeIgre, ali i sve naredne do današnjih dana. 

  Najveća svetska sila u istoriji vaterpola je reprezentacija Mađarske, zahvaljujući prvenstveno uspesima pre II. Svetskog rata pa sve do 60. godina 20. veka kada su suvereno vladali ovim sportom. Tada počinje vaterpolo da se igra na višem nivou u Jugoslaviji, SSSR-u, Italiji, a kasnije i Španiji. Raspadom Jugoslavije umesto jeste super vaterpolo sile dobija se tri fantastične reprezentacije koje u poslednjih 15 godina prosto dominiraju ovim sportom, o čemu svedoči činjenica da nijedna reprezentacija osim Srbije, Crne Gore i Hrvatske nije osvojila EP u vaterpolu još od 1999. godine!!!

  Što se tiče klupskog vaterpola, @vkpartizan iz Beograda i @havkmladost iz Zagreba su po sedam puta bili šampioni Evropi, Dubrovački @vkjug osvojio tri titule prvaka Evrope, a @vkjadran iz Splita dve titule. Po jednom su šampioni Evrope bili i vaterpolisti @vkbecej iz Bečeja, @vkprimorac iz Kotora, @vkposk iz Splita i @vkcrvenazvezda iz Beograda.


sportret