Quantcast

Vazduhoplovstvo

   Vazduhoplovstvo ili u ovom slučaju sportsko vazduhoplovstvo je zajednički naziv za sve aktivnosti upravljanja letelicama u vazduhu, bilo na motorni, odnosno na bezmotorni pogon.

Toma

  Vazduhoplovstvo se deli na nekoliko grana kao što su balonstvo@jedrilicarstvomotorno letenjemodelarstvopadobranstvo i paraglajding

  Balonstvo se bavi letelicama koje su po prirodi lakše od vazduha, kao što im samo ime kaže specijalizovanim balonima i celepinima.

  Motorno letenje odnosi se na letelice na motorni pogon u koji se uključuju i takmičarski letovi, od kojih je svakako najpoznatiji #RedBullAirRace koji se održava svake godine.

  Modelarstvo je grana vazduhoplovstva koje se odnosi na modeliranje umanjenih verzija letelica. Za pogon se najčešće koristi guma ili motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

  Padobranstvo podrazumeva iskakanje takmičara iz letelice, bilo da je to avionbalonhelikopter i spuštanje na zemlju uz pomoć padobrana. O uvom sportu vrlo su česte povrede usled nepravilnog doskoka ili u slučaju naleta vetra koji može nedovoljno iskusnog takmičara da oduva u krošnje drveća.

  Paraglajding je vezan za padobranstvo iz razloga što se pod ovim pojmom podrazumeva jedrenje padobranom na vazdušnim strujama.


sportret